Zielen in gedachten

Reacties

sidebar-sfeerHerinneringen delen in serene sfeer

Zielen in Gedachten is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een avond waarop honderden mensen hun weg vinden naar de sfeervol verlichte begraafplaats, om daar hun overleden geliefden te gedenken. In 2010 begroetten we 200 bezoekers. Inmiddels is dat aantal al enkele jaren rond de 850.

Reacties van bezoekers

Een mooi initiatief. Het was weer erg waardevol. Tot volgend jaar!


Aansluitend bij de dichter zou ik willen zeggen:
Mooi dat door deze wandeling te gaan, te luisteren naar de verhalen en gedichten, het beleven van de verstilde Italiaanse beelden, op te gaan in de omringende verlichte natuur en alle aanwezige en verborgen zielen voor mij de verbondenheid met iedereen aan deze en gene zijde voelbaar steeds groter werd en uiteindelijk een uiting kreeg in een stukje van de gemaakte cirkel tussen alle herfst bladeren. Mooi om mee te maken. Mooi om te ondergaan. Daar worden alle zielen gelukkig van. Bedankt voor deze avond! Het heeft mij goed gedaan.


November, herfstavond, vuur … en ontvangen worden door het Ave Maria, volgden Rob en ik, ‘gevoed’ door het licht, ’n levende lijn van verhalen, muziek, afscheidsvlaggetjes (“ik mis mama zo”), lichtbollen, poëzie (“hier ligt hr. van Amerongen, nu geen kwajongen …”) tot bloempotjes met ‘nieuw’ leven. Zorgzame begeleiding bij trappen, EHBO en bakkie – Bosch bolletje – kaarsje toe … Ik heb na de analyse het gevoel bij jullie in ‘goede handen’ te zijn, liefde wint … Het was een heerlijke avond, heel bijzonder en iedereen was zo zorgzaam. Als je van de trap zou vallen was het echt je eigen schuld. We hadden het weer mee, ja echt heel mooi. De toilet was wel erg spookachtig, de deur moest open blijven want er was geen licht.
Dank je wel.


Afgelopen donderdag was het inderdaad een mooie avond. Het is bijna twee jaar geleden dat Bart is overleden en het gemis is enorm. Het lapje met een spreuk voor Bart heb ik vandaag bij Bart zijn graf gehangen. We zijn donderdag niet naar het graf van Bart gelopen. Dat was het enige dat ik heb gemist. Bedankt voor deze avond.


Zielen in Gedachten is een perfect trefwoord en de avond was idem dito. Ik vond alles prachtig: de verlichting, de verzorging, de optredens. Alle warme zorg en aandacht, de cadeautjes. Het was een feest. En eigenlijk vond ik dat ook zo mooi: dat het een mooi tegenwicht bood tegen de soms zo zwaarmoedige sfeer die de herdenking van overledenen met zich mee kan brengen. Ik had me niet bedacht dat het ook nog een soort reüniefunctie kon krijgen. Van bekenden, maar ook van mensen waar ik eerder dit jaar samen iemand mee heb begraven, en die ik niet zo goed ken dat ik ze verder nog zie. Heel mooi om dan toch nog even samen daaraan en aan de overledene herinneringen te kunnen ophalen. Als het volgend jaar weer wordt georganiseerd dan kom ik ook weer graag. Ik heb er gisteren in een groep van 10 vrouwen over gesproken en die willen het ook meemaken. Dankjewel dat jullie dit werk doen!


Het licht in de kapel, de klassieke muziek, het donkerte buiten, de wind en het ritselen van de bladeren… dit alles tezamen bracht het dicht bij het idee van Allerzielen. Ik vond het magisch, troostend en tegelijkertijd ongrijpbaar. Ik heb erg genoten en heel veel positieve geluiden en enthousiasme gehoord van bezoekers. Persoonlijk vond ik het erg mooi dat er niet meer licht was dan er was. Het idee van het licht zo fragiel en optornend tegen het donker en op de goede momenten laten zien wat er wel is.