Zielen in gedachten

Project

sidebar-sfeerDoelstelling

Zielen in Gedachten wil nabestaanden jaarlijks in het najaar een plek en de gelegenheid bieden om hun overledenen in een sfeervolle, ingetogen omgeving te gedenken, ongeacht waar deze begraven of gecremeerd zijn. Verbondenheid, herkenning, samenzijn en beleving staan tijdens deze avond centraal.

Voor wie

Iedereen die zijn of haar overledene wil herdenken is welkom, zowel gelovigen als niet-gelovigen, jong en oud. Voor kinderen worden speciale activiteiten aangeboden.

Door wie

Zielen in Gedachten is een samenwerkingsverband van drie uitvaartondernemingen uit
’s-Hertogenbosch en omgeving:  Coöperatie DELA, Dorien de Nijs uitvaartbegeleiding en Klopper & Kramer uitvaartzorg. Daarvoor hebben zij in 2011 de Stichting Zielen in Gedachten in het leven geroepen.

Sponsoring

Zielen in Gedachten wordt gefinancierd door de betreffende uitvaartondernemers. Daarnaast ontvangen zij geldelijke middelen en middelen in natura van subsidiegevers, sponsoren en samenwerkingspartners. Als u Zielen in Gedachten een warm hart toedraagt, dan is uw bijdrage altijd welkom. Stichting Zielen in Gedachten, bankrekening NL30 RABO 016.71.87.163

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor dit breed gedragen project ligt bij de deelnemende uitvaartondernemingen. Begraafplaats Orthen stelt het terrein, faciliteiten en enkele medewerkers beschikbaar. Het bestuur Stichting Solamen ondersteunt het initiatief voor deze jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst.

Stichting Solamen over het project

Bijzondere uitstraling

Elly-de-jongeElly de Jonge
Elly de Jonge: “Het was een mooie avond, in een ingetogen sfeer. Je kon zien dat de mensen erg genoten van de verschillende voordrachten. De reacties die ik van de mensen om me heen hoorde, waren heel positief. De klassieke muziek die in de kapel ten gehore werd gebracht, was bijzonder. De sfeer die de kapel uitstraalt, leent zich hier ook wel voor.” Ook de verhalenvertelster had geen gebrek aan belangstelling. Ouders met kinderen stonden geboeid te luisteren. Het was mooi te horen hoe zij de omgevingsgeluiden integreerde in haar verhaal. Zoals de loeiende sirene van een ziekenwagen in de verte en de voorbijsnellende trein. De Jonge: “Geluiden die anders de serene stilte zo bruut zouden verstoren, werden als vanzelf opgenomen in het verhaal. Geweldig! Op de plek waar bezoekers hun wensen, gedachten of herinneringen konden toevertrouwen aan het doek, stonden mensen in gedachten verzonken. Anderen raakten met elkaar aan de praat en deelden herinneringen.” Na een korte wandeling langs de prachtig uitgelichte bomen, klinkt in de verte het gezang van Sirenen. Op de afscheidsplek zingen zij over liefde, gemis, troost en herinnering. Afgewisseld met poëzie van Theater van de Verloren Tijd. Opvallend voor veel bezoekers was de zorgzaamheid waarmee alles voorbereid en uitgevoerd werd. “Bij trapjes stond altijd iemand om je bij te lichten of om je te helpen. Wij voelden ons heel erg welkom.”


Breed draagvlak

Gijs-van-der-flierGijs van der Flier
Gijs van der Flier is geraakt door de bijzondere uitstraling van wat er gebeurt op de begraafplaats en vooral het enthousiasme van deelnemers en bezoekers. “Het is de organisatie van Zielen in Gedachten gelukt om een avond neer te zetten die rekenen kan op een breed draagvlak onder de nabestaanden. Optredens in een ingetogen sfeer maar wel vol enthousiasme. Voor iedereen was er wel iets aansprekends. Ook voor de kinderen was er een leuk aanbod. Zoals de bloempotjes in de knutselschuur. De bezoekers voelden zich persoonlijk aangesproken door de gedichten die werden voorgedragen, ook al voelde het voor sommigen wat onwennig. Het bestuur vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich betrokken voelen, maar vooral dat het ingetogen karakter van de begraafplaats bewaard blijft. Deze opzet is, ook gezien de reacties van de bezoekers, zeker geslaagd.”


Positieve reacties

Toine-schalkenToine Schalken
Toine Schalken, beheerder van de begraafplaats, kijkt eveneens tevreden terug op de avond. “We hebben ook achteraf positieve reacties gekregen van de bezoekers. Er waren mensen die het jammer vonden dat ze het niet geweten hebben dat deze avond was georganiseerd.” Reden temeer dus om de volgende keer meer publiciteit te geven aan Zielen in Gedachten. En dat die volgende keer gaat komen, staat vast. Inmiddels heeft het bestuur van Stichting Solamen van harte toestemming gegeven voor de volgende Zielen in Gedachten. De organisatie is alweer volop aan de slag met de invulling van het programma.