Zielen in gedachten

Programma

sidebar-sfeer


Programma Zielen in Gedachten 2022

Voor de twaalfde keer presenteert Stichting Zielen in Gedachten een sfeervol en afwisselend programma voor iedereen die dierbare overledenen in een intieme omgeving wil gedenken.

Last Post

Bij aanvang de serene klanken van The Last Post, bij de hoofdingang naar de kapel.
Het trompetsignaal wordt vaak bij militaire herdenkingen en begrafenissen gespeeld als eerbetoon aan hen die sneuvelden.


Kapel

In de kapel brengt het I.P.K. koor uit ’s-Hertogenbosch sfeervolle liederen ten gehore
onder leiding van dirigent Jan Teulings en organist Ton Nagel.

Crypte

De gidsen van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch nemen u mee in de Crypte
van de kapel. Zij verzorgen van maart tot en met oktober op de eerste zondag van de
maand rondleidingen over begraafplaats Orthen. U kunt zich hiervoor aanmelden via
www.dagjedenbosch.com

De crypte is toegankelijk via de uitbouw aan de zuidzijde van de Kapel op de begraafplaats. Boven de ingang zijn twee gevelstenen geplaatst. De bovenste toont in reliëf een mijter met daarachter een kruis- en bisschopsstaf en voor het geheel een kelk. Op de onderste steen luidt het opschrift “grafstede van onze overleden bisschoppen en priesters”. Een hardstenen trap leidt naar de rechthoekige crypte. In de achterwand van de crypte zijn de bisschoppen van ‘s-Hertogenbosch bijgezet, in de zijwanden andere kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders.


Rotonde

“Memorial Circle” is een interactief project van kunstenaar Marianne van Heeswijk (www.villavanheeswijk.nl). Als bezoeker mag je op de rotonde op een bijzondere manier een persoonlijke boodschap achter laten voor een overleden dierbare. Aan het einde van de avond mag de eigen bijdrage mee naar huis genomen worden.


Bij de Aula

Vóór de aula brengen pianist Dave Hanhart en zangeres Monique Aarts (www.moniqueaarts.nl) bijzondere liedjes ten gehore voor bijzondere momenten. Welk nummer zou u willen horen?


Calvarieberg

‘Ik zie je niet, maar ik voel je zo dichtbij…’ Bij de calvarieberg laten Danielle van Elst (www.daniellevanelst.com) en Ellen van de Kamp (www.ellenvandekamp.nl) je ervaren dat ieder verlies iets bijzonders bij zich draagt, dat je dit mag voelen en bewaren.


Heesterlaan

Beeldend- en woordkunstenaar Miesjel van Gerwen vraagt je op de Heesterlaan om 5 woorden op te schrijven om de persoon te typeren die je wilt gedenken. Wat er daarna ontstaat zal je ervaren.


Kindergraven

Laat bij de kindergraven zeepbellen zweven door de lucht: “Voor jou blaas ik een kus, een zoen in zeep gevangen.”


Strooiveld

De “Wiegende vrouwen” geven op het strooiveld samen uiting aan verlies waardoor er troost en verbinding ontstaat.


St. Janslaan

Aan het einde van de St. Janslaan lezen medewerkers van Huis73 (www.huis73.nl) voor uit het kinderboek “Hoe zou het hierna zijn?”, waarin de acrobaten van Circus Melkweg elke dag halsbrekende toeren uithalen. Zouden ze daarom zo vaak praten over doodgaan?
Wat komt er hierna volgens jou?


Urnenzuilen

Nabij de urnenzuilen hoort u de warme klanken van Kyra van Camerijk (www.vocalcoachkyra.nl) en Ivo Rijerse op cello. Zij nemen u mee op een muzikale reis van herkenning en herdenking. Een bijzondere muzikale ode aan degene die u mist.


Oorlogsgraven

Sta even stil bij de oorlogsgraven en luister naar het verhaal van de gesneuvelden vertelt door een gids van
de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch.


In de Aula

Op de terugweg nodigen we u van harte uit in de aula om met elkaar tijdens een warm kopje ko ie en thee ervaringen uit te wisselen. Volgens goed Brabants gebruik krijgt u een lekker vers stukje krentenmik aangeboden door DPS Culinair, exclusieve catering uit Vught (www.dpsculinair.nl).


Bloemen

In de kapel en aula ziet u ook dit jaar de prachtige bloemversieringen gemaakt door Jan van Ruitenberg (www.janvanruitenburg.nl)
met bloemen, planten en takken van de begraafplaats.


Fotografie

Afscheidsfotografe Daisy Renders (www.herinneringbewaarster.nl) zal de gehele avond sfeerbeelden maken van de verschillende programmaonderdelen van Zielen in Gedachten.

Indien van de verlichte route wordt afgeweken, is dit op eigen risico.
De uitgang bij de aula is deze avond gesloten. U kunt de begraafplaats
verlaten via de uitgang bij de kapel. Op de terugweg kunt u nog een blik werpen
op het eindresultaat van de “Memorial Circle” (4).